O tym, że powinniśmy dbać o prawidłowy poziom magnezu w naszej diecie, wiadomo. Zwykle jednak o potencjalnych niedoborach magnezu myślimy w momencie, gdy zaczynają nam dokuczać uporczywe kurcze łydek lub drganie powiek. Tymczasem magnez w organizmie pełni znacznie poważniejszą rolę, wpływa na pracę mózgu oraz układu nerwowego. Szczególną uwagę na obecność magnezu w diecie powinny zwrócić osoby, które zmagają się z cukrzycą lub problemami tarczycowymi. Niedobory magnezowe sprawiają bowiem, że organizm gorzej reaguje na insulinę. Odpowiednie dawki magnezu są także ważne w przypadku niedoczynności tarczycy, jeśli bowiem nie zadbamy o prawidłową podaż magnezu, wpędzimy się w insulinoodporność – kolejny zdrowotny problem. Prócz suplementów diety, dobrym źródłem magnezu są również kasze, banany, płatki owsiane, żółty ser, brokuły czy rośliny strączkowe. Magnez odnajdziemy również w rybach takich jak makrela czy łosoś. Sporo magnezu jest również w szpinaku, natce pietruszki oraz kakao i czdekoladzie dobrej jakości.
Więcej artykułów
Czy magnez pomaga w odchudzaniu? Fakty i mity
Magnez a zdrowie skóry: łagodzenie stanów zapalnych
Jak wybrać najlepszy suplement magnezu? Poradnik konsumenta