O warzywach strączkowych zapomina bardzo wiele osób, które dbają o zdrowy styl życia. Wprowadzają oni odpowiednie nawyki żywieniowe, ale wiele z nich uważa, że takie produkty nie są właściwe. Jest to jednak błędne założenie. Wszystko dlatego, że warzywa strączkowe mają naprawdę wiele cennych właściwości. Takie elementy jak soja, ciecierzyca czy soczewica to między innymi świetne źródło białka. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, jak ten element jest ważny dla każdej osoby, która systematycznie trenuje na siłowni lub w klubie fitness. Poza tym produkty strączkowe – może z wyjątkiem soji – zawierają niewielką ilość tłuszczu. To bardzo ważny aspekt. Wszystko dlatego, że nie powodują odkładania się złego cholesterolu. Trzeba podkreślić, że soczewica jest produktem, który bardzo dobrze wspomaga pracę nerek. Macie kłopoty z anemią? W takim razie warto również korzystać z warzyw strączkowych, które zawierają spore dawki żelaza. Trzeba podkreślić, że fasola jest zaś bardzo polecana osobom, które walczą z własną wagą.
Więcej artykułów
Magnez a zdrowie skóry: łagodzenie stanów zapalnych
Jak wybrać najlepszy suplement magnezu? Poradnik konsumenta
Magnez w diecie wegańskiej i wegetariańskiej