Kazeina jest to białko w mleku,
które powstaje poprzez proces trawienny za pomocą podpuszczki.
Kazeina jest najważniejszym białkiem w mleku, stanowi aż 75% wszystkich białek
i jest najlepszym materiałem budulcowym. Niestety podpuszczka jest produkowana
tylko przez dzieci i młodzież, dlatego u osób starszych mleko nie jest polecane
jako źródło kazeiny, za to można spożywać ją w postaci suplementów diety. Ten
typ białka ma porównywalny skład aminokwasów zawartych w białku serwatkowym.
Dlatego jest polecane dla sportowców, ponieważ pomaga w naprawie i odbudowie tkanki
mięśniowej. Poprzez długotrwały proces przetwarzania kazeiny w naszym
organizmie białko jest wolniej uwalnianie do krwiobiegu, dlatego warto spożywać
ją wieczorem, ponieważ sen jest najdłuższym okresem bez przyjmowania pokarmów,
a co za tym idzie, kazeina podczas snu ochroni nasz organizm przed
katabolizmem, który utrudnia budowę masy mięśniowej. Kazeina jest także
polecana dla osób odchudzających się, ponieważ po spożyciu tworzy skrzep, który
daje uczucie sytości na długi czas.
Więcej artykułów
Magnez a zdrowie skóry: łagodzenie stanów zapalnych
Jak wybrać najlepszy suplement magnezu? Poradnik konsumenta
Magnez w diecie wegańskiej i wegetariańskiej